A horgászat nehézségei

2012.01.26. 21:11

A horgászat teljesen máshogy alakult mint amire készültem. A beszámolókat olvasva, képeket látva alapvetően kétféle szituációra számítottam, a streamerezésre és a szárazléggyel történő horgászatra. Rengeteg streamert kötöttem. Az északi tenger táplálékhala a capelin, ezért kötöttem Surf Candy-t, a rózsaszín Clouserek Kanadában működnek ezekből is betáraztam. Vittem lazac legyeket, többféle rákot (Ally’s Shrimp, Francis),felkészültem Gurglerekből, nagy szárazlegyekből, voltak nálam hopperek számítva arra, hogy lesznek szöcskék és sáskák. A rovarvilágról nem találtam információt így csak sötétben tapogatóztam. Volt nálam tegzes (Goddard Caddis, stonefly imitáció, ami működni szokott az európai vizeken. Na ezek közül semmi sem működött. A halak semmire sem mutattak érdeklődést. Ez jelentősen megnehezítette a horgászatot, voltak pillanatok amikor már majdnem feladtam.

Blue Ice Explorer - Ez volt a nyerő


Elképesztően gyönyörű ez a hal.

 

A testet körülfogó un. rib-et nem drótból csináltam. A fonalat hamar szétrágták a halak.

Egyetlen halat akasztottam ezzel a rák utánzattal. A tengeren ezt eszik, itt nem.

 

Különféle shrimpek

 

Amik működtek: 1. sor eleje -Shark  Caddis, 3. sor utolsó előtti kis fekete nimfa, gumilábas nimfa, utolsó két sor Pin fry

Ebből csak a Daddy Longlegs nevű lószúnyog utánzat

Ebből semmi

 Ez volt ez első számú pályánk. Egy sekély platón folyt keresztül a víz, előtte mély pool. A plató közepén kis csatorna, ebbe igyekeztek a halak, előtte csoportosultak. Ha óvatosan rájuk álltunk, szinte bothossznyi távolságra voltak.

 

Az ufók bezzeg jól fogtak

Popovics Surf Candy. Nagyon szerettem volna vele fogni, de nem kellettek.

Izlandon ezek menők, Grönlandon nem

Pin Fry - halivadék utánzat. Működött


Több problémát kellett megoldanom, az első feladat volt megtalálni a halakat. Egyenletes halsűrűségre számítottam arra, hogy a halak poolokban lesznek, pool és gázló ahogy egy klasszikus folyóban lenni szokott. Nagyon alacsony volt a víz, eső régóta nem esett. Nem számítottam arra sem, hogy a halak összetömörültek egy másfél km hosszú szakaszra, ezen a sekély-zátonyos szakaszon találtunk egyedül chart Rengeteg időt töltöttem új pályák keresésével, 5-8 kilómétereket gyalogoltam naponta, hogy halat találjak, de hiába A jobbnál jobb helyeken egyetlen halat sem láttam, egyet sem dobtam. Néhány fős, vándorló csapatokat láttam, mind ugyanoda igyekeztek. A sekély, zátonyos területen viszont volt 4-5 olyan spot ahol volt hal, méghozzá tömegesen. Egyedül ezeket a halakat lehetett megfogni, a vándorló kis csapatokra felesleges volt horgászni.
Amikor megtaláltam a halakat a következő probléma adódott. Ezek a halak egyáltalán nem táplálkoztak, gyomrukban semmi sem volt. Egyedül a kisebb, fél kg körüli halakban – melyek még nem úsztak ki a tengerre –, volt néhány apró tegzeslárva. Arra viszonylag hamar rájöttem milyen legyek működtek. Volt egy gumilábas nimfám, amivel Tierra del Fuego-ban horgásznak, ezt hamar elvitték. Működött a Pin Fry, a Shark Caddis és egy apró fekete nimfa, de a favorit, mégis egy Blue Ice Explorer nevű, viszonylag nagy, marabu nimfa volt.

 

 

Az önfotó nehéz műfaj.

 


 

Szerző: Bp

13 komment

Címkék: char artic flyfishing

A bejegyzés trackback címe:

https://gronlandfishing.blog.hu/api/trackback/id/tr643872048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rönkugró 2012.01.27. 12:12:17

Hello,

le a kalappal! Gyonyoru pisztrangok. A Røye kulonosen szep peldany! Tudom szentsegtores egy igazi legyezo horgasztol megkerdezni, de pergetessel probalkoztatok?

En Norvegiaban a nyugatiparti Haugesundban elek, es probalkozok a pisztrangozassal. Egyelore foleg pergetessel, bar mar kostolgatom a legyezo technikat is. Sajnos itt del-nyugaton nem nagyon talalni ilyen szep peldanyokat.

schawo2 2012.01.27. 12:21:48

Köszi az írásokat! Nagyon élvezetes olvasmány, és a képek is szépek.

starboard · http://horgaszat-befektetes.blogspot.com/ 2012.01.27. 13:42:16

direkt jegeltem a blogot, hogy egyben tudjam vegigolvasni.. tudom, hogy van meg hatra de nem birtam tovabb :)

hatalamas elemeny lehetett es megsuvegelendo teljesitmney, foleg a "kissractol"... maximalis tisztelet

Pali

Bp 2012.01.27. 13:47:04

@Rönkugró:
Én csak legyezőbotot vittem a többiek pergettek. Körforgóra vadul támadtak, azzal könnyedén meg lehetett fogni őket. Nem táplálékot láttak benne, inább idegesítette őket. A szilikoncsalik, wobblerek nem működtek.

vega2 2012.01.27. 14:56:03

Lehet én vagyok a hülye, de mintha ezek lazacok lennének és nem pisztrángok....

Rönkugró 2012.01.27. 16:46:50

@vega2: Ez kb ugy nez ki, hogy a pisztrang is a lazacfelek (pontosabban a lazacszajuak) koze tartozik.

@Bp:

Ertem, nekem is a villantok, illetve kis kanalak valtak be a legjobban errefele.

Røye-t meg csak leken at fogtam telen. Persze nem ilyen szep mereteseket.

Iden tavasszal azert erot veszek magamon es igyekszem legyre atterni. Ahogy mondjak " fele annyi hal, dupla annyi elvezet":D

Nagyon jo a blog egyebkent!

vega2 2012.01.27. 19:11:08

@Rönkugró: Ja. Tudom Salmonidae....De a pisztrángok egész életükben az édesvízben élnek, a lazacok pedig csak szaporodni járnak ide. Kikelésük után lemennek a tengerbe és csak ivarérésük után vándorolnak fel a folyókba. Abba, ahol születtek. ( Ivadékkorban megjegyzik a víz szagát, így találnak vissza. )Iyenkor már alig táplálkoznak. Felveszik a nászruhájukat, a hímeknek kampóssá válik az alsó álkapcsa. Leívnak aztán megdeglendenek.

Rönkugró 2012.01.27. 19:22:24

@vega2:

Hat nem vagyok halbiologus, de ezeket a halakat pecazom 3 eve.
A sebes pisztrang, (kozonseges brown trout, ami errefele baromi gyakori) altalaban edesvizi, de sok egyed kikoltozik a tengerbe es csak ivni jar vissza az edesvizbe minden evben (pont most van ennek a szezonja, vasarnap remelem fogok is parat:)

Az atlanti lazac nem pusztul el ivas utan, hanem minden evben visszater abba az edesvizbe ivni, ahol szuletett.

Amire te gondolsz az a csendes-oceani lazac (es mivel az is voros tenyleg hasonlit a Røye-re).

Ami meg a lazac alkapcsat illeti, a sebes pisztrang himeknek is ilyen szep kampos, egy bizinyos kor felett. Ezert is "lazacszajuak":)

Bp 2012.01.27. 20:46:42

@Rönkugró: Se nem lazac, se nem pisztráng de szintén salmonida. Artic charnak hívják, magyarul sarki szajbling. Tengerben él mint a lazac, ívni jár fel as folyókba. Gondolom ezt hívják Røye-nak. Itt írok róla többet: gronlandfishing.blog.hu/2011/09/20/paradise_valley

Rönkugró 2012.01.27. 21:18:00

@Bp:

Szia Bp,

igen az Arctic Char norveg neve a Røye.
Egyebkent van allandoan edesvizben elo populacioja is. En is fogtam mar az itteni tavakbol. Nyaron mikor felmelegszenek a tavak akkor egeszen melyre huzodik. Telen viszont aktivan vadaszik a felszin kozeleben is. Ilyenkor konnyebben foghato. Az orszag eszaki tavaiban egeszen kapitalis peldanyokat is fognak.

Nezd meg ezt a videot:
http://www.vgtv.no/#!id=45289

vega2 2012.01.27. 21:57:38

@Rönkugró: Én sem vagyok halbiológus (Csak annak készültem anno, de nem jött össze, mert csak 4 évente indítottak képzést Tihanyban...) Mindenesetre a múlt héten kaptam Kanadából 1 kg füstölt lazacot légipostán. Nem tudom milyen fajta, mert a haverom leszedte róla a papírcsomagolást, hogy könnyebb legyen a csomag. Ilyen alufóliás, vákumcsomagolású. Hűteni sem kell. Majd vásár- és ünnepnapokon megkóstolom. Biztos jó, mert már kaptam tőle régebben és az pazar volt.

Bp 2012.01.27. 22:17:17

@Rönkugró: Érdekes milyen szép vörös színűek a kisebbek is. Grönlandon a nagy hímek voltak narancssárgások, ilyen tűzvöröst csak láttunk, fogni nem sikerült. A legtöbb ezüst színű volt, főleg a kicsik.
süti beállítások módosítása