Fauna

2012.01.05. 21:28

Rénszarvasból kevesebb volt mint ox, ezek nem engedtek közel. Az oxokkal nem voltak jóban, azok rendszeresen kergették őket. A lehullott agancsuk hevert lépten nyomon, volt, hogy abból csináltunk kerítést a tábor köré. Hozni is akartunk belőle de sajnos kiszedték a csomagból a reptéren. Grönlandon nem háziasítják őket mint a karibukat, ellenben vadásszák és árulják a húsát. Sarki nyulat is sokat láttunk, a sarki róka pedig rendszeresen megjelent a táborunkban. Ott ólálkodott, elvitte a halfejet, csontokat. Színe fekete vagy ezüstszürke és meglepően kis girnyó teste van, aranyos pofával. A végére már olyan közel jött, hogy meg is tudtam volna fogni, de ezt nem akartam megkockáztatni.

 

Legelő rénszarvas

Rénszarvas ürülék

Valamilyen madár talán?

Rénszarvasagancs kerítés

Aranyos kis sarki róka. Minden este megjelent a távborunkban.

A madárvilágot a hollók képviselték, rengeteg volt belőlük, állandóan károgtak. Foglyot egyszer láttunk a bokrok közt, récék, búvárok, lúdfélék is vonultak. Hüllő, kétéltű úgy tudom nem él Grönlandon. Halból két féle volt, a char és a tüskés pikó. Pikóból rengeteg volt, ha a vízben álltunk, odagyűltek és csipkedték a gázlóruhát. A legkisebb pocsolyában is rengeteg volt belőlük. Nem tudtam, hogy ennyire hidegben érzik jól magukat.

Pikó

Nappali lepkét nem láttam, éjszaka voltak bagolylepkék és nagyobb moly félék. Pókból sokféle volt, szerettek bemenni a sátorba. Bogárból alig, néhány keringő- és apró futóbogarat láttam és egy katicalárvát. Szúnyog szerencsére nem volt, leszámítva egy-egy bágyadt példányt, hideg volt már nekik az idő. Volt viszont két apró légyféle melyek sok kellemetlenséget okoztak. A kisebbik 1,5-2 mm volt mindössze, foltos szárnnyal. Ott zümmögött körülöttünk mindig és érdekes módon hidegben és esőben volt belőle a legtöbb. Szúrása nem fájt, észre sem vettem, hogy megcsípett, általában a kézfejem. Éjjel kezdtek viszketni a csípések, de akkor annyira, hogy nem tudtam aludni. A vakarástól felhólyagosodott a bőr, először nem is kapcsoltam össze a rovarral, azt hittem valami allergia jött ki rajtam. Miután hazaértem még napokig vakartam a kezem, alig akart elmúlni.

Kóstolgatnak a kis legyek

A kóstolgatás után

A virágokon voltak méh és darázs félék, a csontokon, dögökön nem voltak bogarak, csak légylárvák és bábok. A vízben apró kérészlárvákat találtam, ez volt a kisebb halak gyomrában is. A nagyobbak amik a tengerből jöttek fel, egyáltalán nem táplálkoztak, a gyomruk üres volt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gronlandfishing.blog.hu/api/trackback/id/tr493522918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bazuka1 2012.01.07. 12:42:22

Kedves Péter!
Szenzációs az egész sorozat! Köszönöm, hogy megosztottad velünk!

Bp 2012.01.09. 08:31:29

Örülök, hogy tetszik. Nemsokára jönnek még halas részek is...
süti beállítások módosítása